KVK: 08154467
BTW: NL8208.69.569.B.01
Algemene voorwaarden Privacy
Inspiratie - 

Houten carport en aluminium carport, wat zijn de voor- en nadelen?

houten carport
‹ Terug naar inspiratie overzicht.

Een houten carport of een aluminium carport, wat kiest u?

Een overkapping als carport wordt vaak toegepast om uw auto, camper, motor of boot vrij van weersinvloeden te kunnen stallen. Verkrijgbaar in allerlei vormen, kleuren en uitvoeringen. En natuurlijk kijken we daarbij naar ons huis, waar de carport bij geplaatst wordt. Wat past het beste bij onze woning? Welk materiaal geven we dan de voorkeur aan? Vinden we het belangrijk dat de carport eenvoudig en snel op te bouwen is en daarbij ook nog eens onderhoudsvrij? Zomaar een paar vragen die een rol spelen bij de keuze voor een carport.

Twee gangbare varianten zijn een houten carport of een aluminium carport. Hoewel een houten carport er vaak robuust en fraai uitziet, zijn er wel een paar nadelen te benoemen ten opzichte van een aluminium carport. In de eerste plaats komt het bij een houten carport vaak op maatwerk aan, wat de carport gelijk een stuk duurder maakt dan de aluminium variant. Alles wordt ingemeten en op maat gezaagd, waarna er gemonteerd kan worden. Daarvoor heeft u een specialist nodig, in de meeste gevallen zal men dit niet zelf opbouwen. Daarnaast kent een houten carport het nodige onderhoud, omdat het toch een natuurlijk product is. Denk bijvoorbeeld aan schilderen, wat eens in de paar jaar terugkomt.

Een aluminium carport kent een aantal voordelen ten opzichte van een houten carport, die de keuze voor aanschaf van een carport zeker kunnen beïnvloeden. Maatwerk bijvoorbeeld kan ook hier toegepast worden, maar is lang niet altijd noodzakelijk. Dat betekent dat er veel sneller en eenvoudiger gemonteerd kan worden, ook door u zelf. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Nog een voordeel ten opzichte van hout is dat een aluminium carport nagenoeg onderhoudsvrij is. Natuurlijk zal de carport op zijn tijd schoongemaakt moeten worden, dat is bij een houten carport echter niet anders. De aluminium profielen zijn voorzien van een robuuste coating, wat de duurzaamheid zeer ten goede komt. U heeft er de komende jaren geen omkijken naar. En het mooie is dat de profielen een zelfde uitstraling als hout kunnen hebben.

Kortom, een aluminium carport mag zich zeker meten met een houten carport, maar tegen een fractie van de prijs, een zeer snelle en eenvoudige montage en ook nog eens onderhoudsvrij.  Wij hopen dat dit u zal inspireren om de aluminium carport zeker te overwegen, wanneer u nadenkt over een nieuwe carport. Solundo wenst u veel inspiratie!

Veelgestelde vragen over een houten carport vs aluminium carport

Wat kost een houten carport?  

Een houten carport kost gemiddeld €2.200,- maar bij Solundo verkopen wij geen houten carport. Een houten carport is niet goedkoop en vergt veel onderhoud. Hout kan namelijk gevoelig zijn voor verschillende weersomstandigheden. Dit zorgt ervoor dat het zo nu en dan opnieuw geschuurd en vernist moet worden. Daarom verkopen wij bij Solundo alleen aluminium. Dit is onderhoudsarm en gaat langer mee. Deze kosten beginnen bij €1063, 34 en kan oplopen tot €4181, 26 afhankelijk van de afmeting.

Hoe groot mag een houten carport of aluminium carport zijn zonder vergunning?  

Een houten carport of aluminium carport mag niet groter dan 30m2 zijn zonder bouwvergunning. Het wordt namelijk gelijkgesteld aan een overkapping en is onder deze voorwaarden niet vergunningsplichtig. Wel kan de locatie ook nog een rol spelen in de vraag of een vergunning nodig is. Om er zeker van te zijn of een bouwvergunning nodig is kunt u altijd vooraf informatie opvragen bij de gemeente. Check zo altijd of een bouwvergunning nodig is, per gemeente kan dit namelijk verschillen.

203